Imate li novi Mac? Evo kako koristiti Appleov pomoćnik za migraciju

Postoje razni razlozi zbog kojih biste željeli kopirati svoj sadržaj s jednog Maca na drugi.

Možda jednostavno želite prenijeti datoteke. Ili ste možda dobili novi Mac i željeli biste prenijeti svoj korisnički račun sa starog računala.

Srećom, u potonjem slučaju Apple ima ugrađeni sustav koji omogućava korisnicima da lako migriraju korisničke račune s jednog Maca na drugi. Zove se Migration Assistant. Evo kako ga koristiti.

Prije nego što započnete

Napomena: Za migraciju korisničkog računa ovom metodom potreban je OS X Snow Leopard v10.6.8 ili noviji. Također ćete biti sigurni da vaš stari Mac ima naziv računala.

Dovršavanje stvarnog postupka migracije malo se razlikuje, ovisno o tome kojim putem idete. Ali u svrhe ovog članka pretpostavit ćemo da imate oba Maca jedan pored drugog.

POVEZANO:

    Ako imate macOS Sierra ili noviju verziju, jednostavno postavite oba Maca jedan pored drugog i provjerite je li Wi-Fi uključen. Ako bilo koji Mac ima OS X El Capitan, morat ćete povezati oba Maca na istu Wi-Fi (ili Ethernet) mrežu.

    Također ćete trebati postaviti novi Mac s barem jednim korisnikom da biste nastavili.

    Kako se koristi pomoćnik za migraciju

    • Pokrenite pomoćnika za migraciju na oba Mac računala. Trebao bi se nalaziti u mapi Utilities u odjeljku Applications.
    • Kliknite Nastavi na oba Maca.
    • Na novom Macu odaberite S Maca, sigurnosne kopije vremenskog stroja ili diska za pokretanje .
    • Odaberite Nastavi .
    • Na svom starom Macu odaberite opciju za prijenos podataka na Mac .
    • Na novom Macu trebali biste vidjeti popis "izvora" - u stvari stvari iz kojih se može migrirati. Odaberite Mac s korisničkim računom koji želite prenijeti.

    U ovom trenutku možete vidjeti sigurnosni kod koji se pojavljuje na oba zaslona. Ovo je namijenjeno ublažavanju mogućnosti da bilo koji loš akter presretne vaše podatke. Jednostavno provjerite je li kod jednak na oba Maca.

    • Na novom Macu trebali biste vidjeti da se pojavljuje novi popis prenosivih stavki. Jednostavno odaberite stavke preko kojih želite prenijeti. Općenito, trebali biste sve provjeriti ako nema drugog korisnika preko kojeg ne želite migrirati.
    • Kliknite Nastavi . U ovom će se trenutku odvijati proces migracije. Samo pričekajte - moglo bi potrajati.
    • Kad sve završite, dvaput provjerite jesu li svi vaši podaci i postavke u redu.
    • Napokon, napravite potpunu sigurnosnu kopiju na novom Macu.

    Nekoliko dodatnih razmatranja

    Iako je to cijeli proces migracije, još uvijek postoji nekoliko dodatnih stvari korisnih na umu.

    Što ako moji Macovi ne mogu biti jedni uz druge?

    Ako iz bilo kojeg razloga ne možete imati oba Mac računala jedno pored drugog s uključenom Wi-Fi mrežom, postoji alternativa koja se oslanja na Time Machine.

    U osnovi, željeli biste napraviti potpunu sigurnosnu kopiju pogona Time Machine. Zatim samo ponesite pogon sa sobom na novi Mac i priključite ga.

    Od tamo ćete upotrebljavati Migration Assistant. Gornji koraci su identični, osim što na starom Macu ne morate ništa raditi.

    Kada odabirete izvor iz kojeg ćete migrirati, odabrat ćete određenu sigurnosnu kopiju na pogonu Time Machine kad se pojavi.

    Što je s ovim aplikacijama?

    Aplikacije se mogu migrirati kao dio postupka Asistenta za migraciju, ali pripazite na licence.

    Kao i na iOS-u, izvorni korisnički račun koji je preuzeo aplikaciju može "posjedovati" tu aplikaciju. To može biti problematično ako na jednom Macu postoji više Apple ID-ova.

    Kad god idete na ažuriranje aplikacije na novom Macu, morat ćete unijeti Apple ID i lozinku izvorno preuzetog. Ako ste to vi, u redu je. Ali ako nije, može biti problema.

    Brisanje korisničkog računa na starom Macu

    Ali što ako poklonite svoj stari Mac ili ga jednostavno postavite kao "obiteljsko" računalo? U tim ćete slučajevima htjeti izbrisati korisnički račun preko kojeg ste migrirali.

    Samo provjerite jeste li prijavljeni na administratorski račun prije nego što nastavite.

    • Na starom Macu otvorite System Preferences (Postavke sustava).
    • Kliknite Korisnici i grupe.
    • Pritisnite bravu u donjem lijevom kutu i unesite lozinku.
    • Odaberite račun koji ste migrirali.
    • Kliknite ikonu - na dnu.
    • Trebali biste vidjeti skočni prozor. Odaberite opciju koja vam najviše odgovara (više o ovome u nastavku)
    • Kliknite Izbriši korisnika.

    Ako niste sigurni koju opciju brisanja odabrati, evo što o njima trebate znati.

    1. Spremite kućnu mapu u sliku diska briše korisnički račun i kućni direktorij, ali sprema sadržaj u mapu Izbrisani korisnici.
    2. Ne mijenjajte početnu mapu briše podatke o korisničkom računu, ali ostavlja korisničke datoteke netaknutima.
    3. Izbriši početnu mapu briše informacije o sustavu i datoteke.

    Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan. Obavijestite nas ako imate pitanja koristeći komentare u nastavku.

    Najnoviji postovi