Korisnički račun Maca nestao? Evo kako ga vratiti

Ako je vaš korisnički račun za Mac nestao, vjerojatno psujete stroj dok se bojite za svoje podatke. Ne bojte se, imamo rješenje za uštedu podataka koje vam treba.

Neki su se korisnici vratili na svoje Macove nakon zaslužene pauze na ekranu samo da bi otkrili kako je njihov korisnički račun nestao. To može biti jedan ili više računa koji su prešli na AWOL, ali dno svega je isto: korisnik se ne može prijaviti da bi pristupio svojim podacima.

Vraćanje korisničkog računa za Mac

Ako je vaš korisnički račun za Mac nestao, imamo dva rješenja.

Prvo je vratiti Mac na tvorničke postavke. Međutim, ova opcija potencijalno oduzima vrijeme i izbrisat će sve podatke s vašeg Maca, pa biste to trebali učiniti samo ako imate sigurnosnu kopiju Time Machine-a za oporavak.

Drugo rješenje je slijediti korake u nastavku i nadamo se povratiti pristup svom računu bez žrtvovanja bilo kakvih podataka. Morat ćete otkucati tri računalne naredbe, ali ako pažljivo slijedite korake, ne biste trebali imati problema.

1. Isključite Mac i pričekajte

Da bi ovo rješenje ispravno funkcioniralo, morate isključiti Mac i pričekati pet minuta. Ozbiljan sam. Pričekajte da se Mac potpuno isključi (zaslon će se potpuno pokrenuticrna) i namjestite timer na pet minuta. Tek nakon što prođe to vrijeme, nastavite.

2. Podignite svoj Mac u Unix školjku koristeći jednokratni ili opsežni način (ne vrijedi za Mace s T2 čipom)

Nakon što prođe pet minuta, trebate pritisnuti tipku za napajanje, a zatim držati sljedeće dvije tipke:

Command + V za macOS Mojave i novije verzije

Command + S za macOS High Sierra i niže

(Ako upotrebljavate lozinku za firmver, morate isključiti lozinku prije nego što je možete pokrenuti u opširnom načinu rada)

Ako na zaslonu zasvijetli mali bijeli pravokutnik, otpustite tipke. I NE PANIČITE .

Trebali biste vidjeti puno zbunjujućeg bijelog koda koji se pojavljuje na crnoj pozadini. Ovo je Unix ljuska vašeg Maca i to je sasvim normalno.

Vaša Unix ljuska trebala bi izgledati otprilike ovako. Slika: Hokoonho, YouTube

3. Unesite prvu naredbu tipke

Donji redak Unix koda trebao bi čitati nešto slično :  

localhost: / root # pci pauza: SDXC

Trebate pritisnuti tipku enter , stvarajući novi redak koji će čitati samo:

localhost: / root #

Sada upišite sljedeću ključnu naredbu - vodeći računa da sačuvate sve razmake - u taj novi redak:

/ sbin / mount -uw /

Ponovno pritisnite enter i vidjet ćete da se na ekranu pojavljuju brojni retci koda. Ova bi naredba trebala montirati sustav datoteka tvrdog diska vašeg Mac računala.

Vidjet ćete mnoge retke koda, poput ovog. Slika: Hokoonho, YouTube

4. Unesite svoju drugu naredbu tipke

Posljednji redak trebao bi se razlikovati od svih iznad njega. Tako možete reći da je vaše računalo spremno za sljedeću naredbu.

Ponovno pritisnite enter da biste stvorili novi redak koji bi trebao glasiti:

localhost: / root #

Sada u ovaj redak upišite svoju drugu naredbu tipke, kako slijedi, osiguravajući da su razmaci i velika slova potpuno jednaki:

rm /var/db/.AppleSetupDone

Pritisnite enter . Upravo ste izbrisali konfiguracijsku datoteku na Macu koja će vam omogućiti da prođete kroz početno postavljanje kako biste ponovno stvorili novog korisnika, bez žrtvovanja podataka na vašem stroju.

5. Unesite svoju treću naredbu tipke

Nakon pritiska na enter posljednji put trebali ste se naći s još jednim novim retkom koji glasi:  

localhost: / root #

Ne upišite zadnju naredbu ključa koja će ponovno pokrenuti vaš Mac i unesite enter:

ponovno podizanje sustava

To je bilo jednostavnije, zar ne?

6. Prođite kroz Set-Up

Nakon unosa te posljednje naredbe s ključem, vaš Mac će se sam pokrenuti i pojaviti se na početnom zaslonu za postavljanje, kao da je potpuno nov. Ne brinite, niste smjeli izgubiti podatke, samo smo prevarili vaš Mac da pomisli da nikada niste napravili ovo postavljanje.

Slijedite upute na zaslonu za odabir jezika, regije, WiFi postavke itd.

Međutim, nemojte prenositi podatke iz sigurnosne kopije ili se povezivati ​​s vašim Apple ID-om. To će vam oduzeti puno vremena, a stvarno vam nije potrebno.

Kad se to od vas zatraži, stvorite novi administratorski korisnički račun i lozinku. Ako sve bude u redu, izbrisat ćete ovaj račun - međutim, postoji šansa da ćete umjesto toga trebati kopirati sve svoje stare podatke i koristiti novi račun ubuduće. Zato ga imenujte u skladu s tim.

7. Otključajte svoj stari račun putem korisnika i grupa

Nakon što stvorite i prijavite svoj novi račun, otvorite aplikaciju System Preferences (Postavke sustava) s doka ili s ikone Apple na traci izbornika.  

Kliknite Korisnici i grupe i čudite se svojim starim korisničkim računima na bočnoj traci. Da biste pristupili tim računima, prvo trebate kliknuti gumb Lokot i unijeti novu administratorsku lozinku.

S otključanim lokotom odaberite svoj stari račun na bočnoj traci i kliknite gumb Poništi lozinku koji će se pojaviti. Stvorite novu, nezaboravnu lozinku za stari račun.

Poništite lozinku svojih starih računa.

8. Prijavite se na stari račun (ako možete)

S novom lozinkom stvorenom za vaš stari račun, nadamo se da ćete je moći vidjeti i ponovo prijaviti sa zaslona za prijavu. Da biste ga testirali, kliknite ikonu Apple na traci izbornika i odjavite se. Zatim na stranici za prijavu kliknite svoj stari korisnički račun i unesite svoju novostvorenu lozinku.

Et voila! Vratili ste se na stari račun sa svim starim podacima. Slobodno se vratite u Korisnici i grupe da biste izbrisali Admin račun koji smo stvorili u ovom vodiču.

9. Ako vaš račun i dalje nedostaje, otvorite aplikaciju Finder

Nažalost, nekima od vas taj posljednji korak neće uspjeti. Ako vaš stari račun i dalje nedostaje na stranici za prijavu na Mac, i dalje možemo oporaviti vaše podatke kopiranjem na novi administratorski račun.

Da biste to učinili, počnite s ponovnom prijavom na novi Admin račun, a zatim otvorite Finder .

Moramo pristupiti tvrdom disku vašeg Maca i kako bismo osigurali da to možemo učiniti, trebate otvoriti Finder's Preferences (Postavke pretraživača) s trake izbornika. Pod naslovom Općenito označite okvir za prikaz tvrdog diska na radnoj površini.

Označite ovaj okvir u Postavkama pretraživača

10. Kopirajte svoje podatke na novi račun

Dvaput kliknite ikonu tvrdog diska koja se pojavila na vašoj radnoj površini da biste otvorili novi prozor programa Finder.

Dođite do mape Korisnici, a zatim idite na svoj stari korisnički račun.

Ovdje su svi vaši stari podaci, ako na mapama nema crvenih ikona blokova, možete ući u njih i kopirati sve podatke koje želite oporaviti. U suprotnom, kliknite bilo koju mapu s crvenom ikonom bloka i kliknite Dvostruko .

Unesite novu administratorsku lozinku i kliknite Nastavi. Pojavit će se duplicirana verzija te mape i svi podaci u njoj kojima možete pristupiti i premjestiti ih na svoj novi račun.  

Učinite to za sve podatke koje želite oporaviti, a kada budete sigurni da imate sve, možete izbrisati svoj stari korisnički račun iz Postavki korisnika i grupa kako biste oslobodili prostor na tvrdom disku.

Upotrijebite svoj novi administratorski račun za dupliciranje blokiranih mapa na starom računu

Nadam se da ćete se nakon svega vratiti na svoj račun s vašim podacima sigurno i sigurno. Ako vam ovi savjeti nisu pomogli, možda je jedina preostala opcija vraćanje na tvorničke postavke i oporavak podataka iz sigurnosne kopije. U komentarima nam javite kako je ovaj vodič radio za vas!

Najnoviji postovi